Mijn manier van mandalatekenen

Rozet in vijf verdeling

Rozet in vijf verdeling

Het tekenen van een mandala begint ook voor mij meestal met het construeren van een lijnenspel. Dit doe ik vaak op basis van cirkelvormen, hierin teken ik de hulplijnen die nodig zijn om de cirkel te verdelen of om de plaats van vormen vast te leggen.
Dan begin ik met het tekenen van een grove opzet waar ik meteen wat kleur aan geef.
Langzaam laat ik de tekening nu vanuit het midden ontstaan. Mij gaat het niet goed af om vanuit een vooraf bedacht idee te gaan tekenen. De tekening ontstaat als het ware vanzelf tijdens het tekenen. Ik voeg lijnen en vormen toe, gum wat weg en begin met kleuren.

Het creëren van intuïtieve mandala’s gaat soms op dezelfde manier. Ik gebruik dan minder of geen hulplijnen en meer figuratieve of abstracte vormen. Meestal teken ik alleen een cirkel en komen de vormen en beelden tijdens het kleuren tevoorschijn.

Intuïtieve kleurtekening

Mijn tekeningen zijn meestal gevuld met veel subtiele kleuren. Ik kleur altijd laag over laag, soms tot wel tien kleuren over elkaar heen. Ik stop pas wanneer ik de door mij gewenste kleur gekregen heb. Door deze manier van kleuren ontstaat er diepte, licht en een zekere mate van transparantie in mijn tekeningen.
Eveneens ontstaan als het ware vanzelf allerlei wazige vormen, veelal mensfiguren en symbolen. Soms hebben ze een bepaalde betekenis, soms zijn die wazige vormen gewoon aanwezig en hoewel niet altijd nodig, voegen ze wel iets toe aan de mandala.

De uitleg van symbolen is niet voor iedereen hetzelfde. Een symbool is vaak heel persoonlijk. Omdat ieder mens zijn eigen symboliek in zich heeft, kan het gebruik ervan per tekening, maar ook per periode van tekenen verschillen. Soms ook worden bepaalde symbolen een tijdje veel gebruikt en dan opeens verdwijnen ze uit elke tekening die erna getekend wordt. Dat zie ik ook in mijn eigen tekeningen gebeuren. Sta het jezelf toe dat dit gebeurt. Mandala’s tekenen is namelijk een heel dynamisch proces. In je mandala verandert de binnen- en de buitenwereld regelmatiger

In mijn mandala’s is altijd wel iets van mijzelf te vinden, soms veel en soms weinig. Degene die de tijd neemt om goed te kijken, herkent bewust of onbewust de betekenis van mijn symbolen en kan zich ermee verbonden voelen.