Waar vind ik mijn inspiratie

Mandala – inspiratiebron Rood-gele tulp in 8-verdeling

Inspiratiebron: Rood-gele tulp in 8-verdeling

Cursisten vragen me regelmatig waar ik mijn inspiratie vandaan haal.Het begin ligt in mijn jeugd, onder andere het helpen van mijn vader bij het versieren van taarten en gebak. Daarnaast waren we samen vooral rond feestdagen veel creatief bezig.

Later heb ik een tijd bij een kunstschilder gewerkt. Bij hem heb ik veel verschillende teken- en schildertechnieken geleerd. Daar leerde ik ook om op een andere manier naar mijn omgeving te kijken. Hierdoor zag en vond ik overal om me heen inspiratie. Kijk ik terug dan zie ik dat kleuren, vormen, materialen en technieken van jongs af aan iets met me gedaan hebben. Altijd zat er van alles in mijn hoofd,
ideeën die vroegen om op papier gezet te worden.

Mandala – inspiratiebron Nokversiering op een huis in Praag

Inspiratiebron: Nokversiering op een huis in Praag

Sinds ik in 1982 met mandalatekenen begon, ben ik me er van bewust dat er nog meer speelt. Mijn inspiratie haal ik ook diep uit mezelf. Het is of daar een soort universele bron is waar ik alles kan vinden. Een bron waar kennis en creativiteit van alles van de wereld in opgeslagen is. Deze inspiratie in de vorm van beelden, kleuren en woorden zitten altijd in mijn hoofd. Soms is dat lastig, vooral wanneer er zich veel opdringt. Aan de andere kant is het gemakkelijk, ik zit eigenlijk nooit zonder inspiratie.

Wel heb ik net als iedereen voorbeelden nodig om te zien hoe ik iets moet tekenen. Heel regelmatig blader ik dan ook door symbolenboeken, kaarten, kunstboeken of zoek op internet naar het juiste symbool of de juiste vorm voor een tekening. De voorbeelden die ik gebruik veranderen meestal al tekenend en kleurend en worden zo meer van mijzelf.

Volgens mijn cursisten zijn het dan echte “Hannie mandala’s” door het kleurgebruik, de gebruikte symbolen en het totaalbeeld.

Inspiratiebron: Raam van restaurant Falstaff in Brussel

Inspiratiebron: Raam van restaurant Falstaff in Brussel

De meeste inspiratie doe ik echter op in de gewone wereld om me heen. Samen met Pim wandelen in een stad, een dorp of een bos levert meestal naast mooie foto’s ook veel nieuwe ideeën op.
Heel duidelijk is dat zichtbaar in het gebruik van alles wat de kunststroming “Art Nouveau” te bieden heeft.
Een speciale Art Nouveau-wandeling in Brussel leverde de inspiratie op voor mijn kersttekening van 2009. Het grote raam van restaurant “Falstaff” zie je terug in de cirkelvorm en de hartvorm met het vrouwenhoofd erin zag ik op de wandversiering van een huis. Met behulp van deze twee gegevens ben ik gaan tekenen. Al kleurend ontstond toen deze kersttekening.

Voor mij kan bijna alles wat je maar ziet gebruikt worden in een mandala. Inpakpapier, servetten, een ornament op een huis, een deur, een putdeksel, planten, bloemen, een blad van een boom, bomen, structuren van vogelveren, vlinders, het is teveel om op te noemen. Ik teken het na of neem de vorm in grote lijnen over. Tijdens het uitwerken verander ik de vorm nog wel eens en al kleurend vormt zich de mandala als vanzelf.

Inspiratiebron: Tegels gezien in een kerk

Inspiratiebron: Tegels gezien in een kerk