De kleuren van mijn leven

vanuit het verleden naar het heden

La vie se chante, la vie se pleure
Elle est changeante comme les couleurs.
La vie s’allume, la vie s’éteint
Et sans rancune, rien ne rime à rien

Joe Dassin, Franse chansonnier (1938-1980)

Het leven zingt, het leven huilt
Het is net zo veranderlijk als kleuren.
Het leven begint, het leven eindigt
Maar zonder wrok, niets lijkt op wat het is

Mandala – mijn levensweg intuïtief getekend

Deze tekening staat op de welkomstpagina van mijn website. Het is een persoonlijke mandala waarin kleuren en beelden zich met elkaar verbinden. In feite zijn het twee mandala’s die met elkaar verbonden zijn.
De linkse mandala omvat het verleden en is verbonden met de toekomst in de rechtse mandala. De roos onder in het midden is de verbinding met het collectief onbewuste, mijn bron van inspiratie. De engel boven in het midden begeleidt en beschermt me. In het centrum van de tekening verbindt alles zich met elkaar.

Deze tekening heb ik alleen gekleurd met de kleuren die me aanspreken en heel erg bij me passen. De beide cirkels heb ik wel geconstrueerd.

Heel dun ben ik eerst met de zachte tedere kleuren begonnen, deze kleuren dragen nog van alles aan mogelijkheden in zich. Door heel zachtjes in lagen kleuren toe te voegen worden vage vormen langzamerhand zichtbaar, vormen die mij meestal iets te vertellen hebben.
Mijn papier draai ik alle kanten op, want soms weet ik nog niet wat van een vorm in de tekening de boven- of onderkant wordt. Door laag over laag steeds sterkere kleuren te gebruiken, wordt steeds duidelijker wat ik aan het tekenen ben.
Duidelijke vormen wisselen af met vage onduidelijke vormen. Dan na geruime tijd kleuren zie ik pas wat ik teken en wat boven en onder wordt.
De linkerkant is nog open, bijna leeg. Vage zachte kleuren, waar nog veel in verborgen ligt, hebben de overhand, er kan zich nog veel ontwikkelen. Het is als het ware op de groei getekend. De roos, een sterk symbool, leidt mij naar de rechterkant, de toekomst toe. Daar ben ik duidelijk aanwezig, met voor mij belangrijke symbolen, zoals de roos
en de lotus.