Kolams tekenen met Hannie de Jong

Van idee neer kolamboek

Mandala - kolamboekKolam“Mandala’s tekenen met kolams” heeft een lange voorbereidingstijd gehad. Het boek zoals het nu in de boekhandel ligt, is het resultaat van een creatief proces dat in feite rond 1983 begonnen is. Zonder die lange onbewuste aanloop had ik niet het boek kunnen maken zoals het nu is. Het verschijnen ervan maakt het dan ook heel bijzonder voor mij.

Vanaf die tijd hebben Corine en ik al kolams getekend, in het begin heel traditioneel, zoals het in India gedaan werd. In de jaren die volgden, veranderden onze kolams.

Voorkant kolamboek uit Tamil Nadu India

Voorkant kolamboek uit Tamil Nadu India

Na het bezoek van mijn dochter Corine aan India ging de verandering sneller. De eenvoudige kolams werden meer en meer versierd, veranderd en vernieuwd. We tekenden ze steeds meer vanuit onszelf, de kolams werden onze eigen tekeningen.
In het boek is die verandering zichtbaar in de opzet van de hoofdstukken. De eerste twee hoofdstukken en het kinderhoofdstuk zijn meer Indiaas. In de andere hoofdstukken zijn de kolams meer kolammandala’s geworden.

Mijn eerste kennismaking met kolams was via mijn tekenopleiding begin jaren tachtig. Ik raakte direct gefascineerd door de kolams en ging er ook in mijn lessen mee aan het werk.
Door alle andere ideeën die ik eerder wilde uitwerken bleef de kolam helaas bij mij op de achtergrond.

Kolam: Het tekenen van een kolam in Tamil Nadu India

Kolam: Het tekenen van een kolam in Tamil Nadu India
Foto:Erik de Jong

Het idee om meer met kolams te doen, kwam weer op toen Corine begin jaren negentig naar India ging. Als vrijwilliger is ze een half jaar in de internationale woon- en leefgemeenschap Auroville bij Pondicherry in Tamil Nadu gaan werken in een klein dorpsschooltje met Tamil-kinderen. Het tekenen van kolams was hier een onderdeel van dagelijkse gang van zaken. Corine heeft daar een bijzondere tijd gehad.
Voor mij nam ze verschillende Indiase kolamboekjes mee. Met behulp van deze boekjes maakten we samen regelmatig kolams, maar dan wel op onze eigen manier.

Een paar jaar later ging mijn zoon Erik na zijn middelbare school een reis door India maken. Speciaal voor mij heeft hij toen foto’s gemaakt van het tekenen van de traditionele kolams.

Kolams getekend voor een huisje in Tamil Nadu India

Kolams getekend voor een huisje in Tamil Nadu India
Foto: Gerard en Corida van Hooff

Jaren later, tijdens een bezoek aan Maleisië en Singapore, heb ik in Indiase wijken op de straten voor winkels en tempels zelf ook veel kolams gezien.
Natuurlijk heb ik waar het maar kon kolamboekjes gekocht. Na thuiskomst zat ik zo vol ideeën dat ik het kolamtekenen weer mijn volle aandacht gaf. Ik maakte er toen meteen een speciaal onderwerp van voor mijn lessen mandalatekenen.

 

Kolam: maak zelf een kolampauw

Kolam: maak zelf een kolampauw

Ik gebruikte de kolam hierna nog meer als inspiratiebron om nieuwe vormen te creëren. Dat doe ik met respect voor het oorspronkelijke gebruik van de kolams. Op deze wijze integreer ik kolams in onze cultuur en bewaar ik iets van de oude Tamil-cultuur.

Mijn lessen kolamtekenen veranderden. Ik merkte hierdoor meer interesse en zag het plezier bij mijn cursisten wanneer ze hun kolams in hun groep lieten zien.
Hierdoor geïnspireerd zocht ik al mijn kolamtekeningen bij elkaar. Ik besloot dat het nu echt tijd was om een boek te maken over kolams.

Kolam: traditionele kolam in kleur uitgewerkt en versierd

Kolam: traditionele kolam in kleur uitgewerkt en versierd

In december 2011 hebben Pim en ik een uitgebreid gesprek gehad met Carmijn, Mariët en Harry van Uitgeverij Akasha.Tijdens dat overleg hebben we met elkaar besloten dat ik dit kolamboek zou gaan maken.

Kolam: lampje

Kolam: lampje

De eerste vier maanden van 2012 heb ik heel veel nieuwe tekeningen gemaakt. Een hoofdstuk voor kinderen leek me een goed plan. Dus heb ik regelmatig met mijn kleinkinderen kolams getekend, terwijl Pim zich bezig hield met het schrijven van de teksten en het scannen van alle tekeningen.

In de tekeningen die ik voor het boek gemaakt heb, combineer ik kolams, ik maak er nieuwe vormen bij en creëer daarmee tekeningen die ik kolammandala’s noem. Ik heb aandacht besteed aan de twee belangrijkste soorten kolams in Tamil Nadu. Iedereen kan met de informatie uit het boek deze kolams zelf maken.

Kolam: kinderkolam

Kolam: kinderkolam

Voor het kinderhoofdstuk hoef ik alleen maar te denken aan het enthousiasme waarmee mijn kleinkinderen kolams aan het tekenen waren.
Met het boek ben ik dan ook heel tevreden.

Zelf heb ik het meest genoten van het uitwerken van steeds weer nieuwe ontwerpen. Hierin ligt de kracht van het tekenen van kolams. Je kunt eindeloos variëren, combineren, veranderen en vernieuwen zonder in herhaling te hoeven vallen.

Ik nodig je uit om met de kolam als uitgangspunt en dit boek in de buurt je eigen kolammandala’s te tekenen.

De mogelijkheden die er zijn wanneer je kolammandala’s tekent zijn zo goed als onbeperkt.

Laat je dan ook bij het tekenen door niets belemmeren en geef je creativiteit en fantasie alle ruimte.

Alles is goed en alles mag.

Ik wens je heel veel tekenplezier!